
Här bygger ideella
krafter nytt kulturhus
De frivilliga på KONTRAPUNKT i Malmö vill visa att det går att bygga ett kulturhus och solidaritetscenter nästan utan pengar. Och att man kan minska matsvinnet genom att bjuda alla som vill på gratis mat. – Vi behöver fortfarande bidrag till bygget, säger Johanna Nilsson på Kontrapunkt.
AV MARIA ULLSTEN FOTO EMIL MALMBORG
Det är flera timmar kvar innan utdelningen av gratis mat vid Kontrapunkts nya lokaler ska börja. Men på lastkajen vid en av de före detta fabrikerna på Norra Grängesbergsgatan mellan Möllevången och Rosengård i Malmö sitter redan två kvinnor och väntar.
– Jag kommer hit då och då, när pengarna inte räcker, säger Luisa Fernanda Galvis (tv) som tidvis inte kunnat arbeta på grund av hälsan.
– Jag kommer inte bara hit för att få mat. Det är socialt också, ett sätt att träffas. Här blir jag bemött med respekt, säger hennes väninnan Francisca Alander.
Inne i den 1 300 kvadratmeter stora industrilokalen tar Johanna Nilsson och Kalle Palmgren emot. De är två av ett gäng om 25–30 personer som utan lön engagerar sig här på hel- eller deltid. När de jobbar utanför Kontrapunkt delar de inkomsterna solidariskt mellan sig. Allt för att kunna lägga så mycket tid som möjligt på Kontrapunkt.
– Jag jobbade i somras och nu lever jag på det jag har sparat. Och så lever jag väldigt billigt, säger Kalle Palmgren.
För tillfället går verksamheten på sparlåga medan Kontrapunkt håller på att flytta. Kampanjen för att samla in pengar, byggmaterial och hitta yrkesfolk som kan ställa upp gratis eller billigare pågår för fullt på Bygglove.se.
– Vi söker fortfarande bidrag till bygget, säger Johanna Nilsson.
Om de lyckas samla in tillräckligt hoppas Kontrapunkt att efter årsskiftet vara i full gång med bland annat matbank, folkkök, kreativa verkstäder, kafé, kulturscen och tryckeri.
– Kampanjen är ett sätt att ifrågasätta pengars värde, säger Johanna Nilsson.
På kontoret en trappa upp sitter frivilliga som räknat ut att man redan sänkt den byggkostnaden från 5 till 1,5 miljoner kronor, bland annat genom att ett tiotal byggentreprenörer bidrar med sin kompentens gratis och att man tagit med sig byggmaterial värt 137 000 kronor från de tidigare lokalerna.
– I går la jag ut i sociala medier att vi behövde mer kakel och i går var det någon som ringde. Nu har logistikgruppen varit och hämtat och här kommer det ju! säger Johanna Nilsson.
Vi har just slagit oss ner för att äta dagens gratis lunch och hon blir nästan överröstad när lastpallen med kaklet skramlar fram genom lokalen där ett gäng slagit sig ner kring det långa matbordet. Maten lagas av frivilliga på råvaror som matbutiker och bagerier annars skulle ha slängt.
Och gratis visar sig vara gott, jättegott! Vet man inte om det kan man inte gissa att både den starka linsgryta och den varma kålsalladen tillagats av råvaror som passerat sina bäst före-datum.
– När vi öppnar vårt folkkök igen kan vem som helst komma och äta, inte bara de som inte har råd utan alla som vill sänka sina matkostnader. Kanske för att kunna jobba mindre och vara mer med sin familj eller ställa upp som frivillig, säger Johanna Nilsson.
På väggarna sitter färgglada affischer för konserter, föreställningar och annat som Kontrapunkt ordnat. Föreningen Kontrakultur som driver Kontrapunkt bildades ur den grupp som under några somrar ordnade Möllevångsfestivalen.
– När Malmö stad inte ville ställa upp med pengar till festivalen gjorde ABF det i stället. Det betydde allt! Jag har svårt att se hur vi skulle ha klarat det utan ABF, säger Johanna Nilsson och påpekar att såväl bygget som verksamheten bedrivs som ABFcirklar.
Hösten 2015 blev många Malmöbor som tidigare inte hört talas om Kontrapunkt varse att det var frivilliga härifrån som gjorde det möjligt att på kort tid ta emot tiotusentals flyktingar.
– Vi hade redan stödstrukturer med logistik, transporter och mat. Det gjorde att vi i princip över en natt kunde växla upp från 200 till 1 500 frivilliga. På fyra månader ordnade vi 17 000 övernattningar i våra lokaler.
Publicerad i nummer 4, 2019