Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Resor

Hamburg

- Den anrika hamnstaden som kan få

vem som helst att bli sjöfartsnörd

Kosmopolitisk stämning, häftig arkitektur och – ett sjöfartsmuseum med 26 000 fartygsmodeller. Den anrika hamnstaden HAMBURG bjuder på både gemytlighet och storstadspuls – bara en timme från Arlanda. Nästa år utser FN stadens unika hamnkvarter till kulturellt världsarv.

Många kanske mest tänker på Hamburg som ett ställe där man bytte tåg på tågluffen. Men den mäktiga hamnstaden, som har varit storstad sedan 1600-talet, kan definitivt ta upp kampen mot Berlin som ett intressant resmål i Tyskland. För svenskar ligger den bra till. Från Malmö är det drygt 35 mil till Hamburg. Från Stockholm tar lågprisflyget bara en timme och 20 minuter.
      I Hamburg stad bor 1,8 miljoner människor men själva centrum är koncentrerat. Tar man in på ett centralt beläget hotell finns de flesta sevärdheter inom gångavstånd eller max ett par tunnelbanestationer bort.
      Hamburg ligger 10 mil från Nordsjön längst in i floden Elbes utlopp. På norrsidan ligger staden och på sydsidan containerhamnen, lika stor till ytan som hela Köpenhamn. Gigantiska containerfartyg stävar hela tiden till och från havet, omgivna av ett följe av båtar i olika storlekar, från kryssningsfartyg till färjorna som ingår i stadens kollektivtrafik.
      De kantiga konturerna av hamnkranar avtecknar sig dramatiskt mot himlen. Den som gillar ruffa industrimiljöer får sitt lystmäte. I dag är Hamburg Europas andra hamn näst efter Rotterdam. Men snart är storhetstiden över. Containerfartygen blir hela tiden större och om tio år kommer de inte att få plats i floden Elbe.
      På ett av stadens mest intressanta museer, Internationales Maritimes Museum, sjöfartsmuseet, finns 26 000 fartygsmodeller i skalan 1:1 250. Där ser man hur containerfartygen har svällt de senaste 40 åren.
      Det var också en fartygsmodell som blev starten på Europas största privata samling av sjöfartsföremål. Grundaren fick en modell som barn, i dag är han 86 år och besöker fortfarande sitt museum varje dag. Det ligger i ett tio våningar högt magasin och rymmer allt en sjöfartsnörd kan drömma om. Var man inte intresserad tidigare så lär man bli det.
      Här finns världens äldsta bevarade flaskpost, 102 år gammal, som hittades i år. I en simulator kan man styra in ett containerfartyg i stadens hamn. Man kan kika in i en modell av Ari Onassis berömda lustjakt och se porslin och menyer från berömda kryssningsfartyg. I skattkammaren ståtar en modell av Christofer Columbus skepp Santa Maria i äkta guld. Cunardlinjens kryssningsfartyg Queen Mary II finns där – byggt i lego.

Tio minuters promenad från sjöfartsmuseet ligger Speicherstadt, magasinsstaden, en av Hamburgs främsta sevärdheter. Det är sjutton jättelika hamnmagasin omgivna av kanaler. De röda tegelbyggnaderna från 1880-talet och tre decennier framåt byggdes för att härbärgera allt från kaffe, kryddor och tobak till orientmattor.
      Stadsdelen undkom mirakulöst andra världskrigets bombningar. En del av magasinen rymmer fortfarande gods från hela världen. Andra har förvandlats till kontor och museer, bland annat ett modelljärnvägsmuseum, Miniatur Wunderland.
      I juni nästa år klassar Unesco stadsdelen som världsarv tillsammans med Kontorhaus Distrikt, de imponerande kontorsbyggnader i stram art déco-stil byggde på 1920-talet och framåt. Bara byggnader och miljöer som ”enastående universellt värde” kvalar in som världsarv.
      I närheten av Speicherstadt ligger Elbphilharmonien. Konserthallen med sitt vågformade tak har hunnit bli landmärke långt innan den är färdigbyggd. Arkitekterna bakom den spektakulära byggnaden har också ritat ”Fågelboet”, nationalstadion i Peking. Lika häftig som Elbphilharmonienbyggnaden är lika utdraget och skandaldrabbat har bygget blivit. Nu utlovas det att den första konserten kommer att hållas där senast 2017.
      Konserthusbyggnaden kommer ytterligare befästa Hamburg som musikstad. Staden är centrum för tysk musikindustri och ett självklart resmål när tyskar ska se på musikal, exempelvis ”Lejonkungen”.
      Det var också i Hamburg som Beatles 1960 fick sitt världsgenombrott när de spelade på Indra, en före detta strippklubb. Efter det var bandet i många år ett stadigt inslag i Hamburgs musikliv. Omslaget till John Lennons skiva med Beatlescovers Rock’n’roll är fotograferat på Jägerpassage och 1961 spelade bandet 92 kvällar i rad på Top Ten. I dag finns Beatles kvar som staty.

Sjöfararstaden Hamburg har både brittiska, holländska och danska influenser och är av tradition liberalt. På många sätt. Biskopen är en kvinna och synen på prostitution är också mycket tillåtande.
      I nöjeskvarteret S:t Pauli ligger Reeperbahn, gatan som är mest känd för strippbarer och prostitution. Hamburgs turistmyndigheter försöker nu ladda om den till att vara vilken nöjesgata som helst. Men den skräniga neonflimrande gatan ger ett torftigt intryck och prostitutionen är långtifrån utrotad.
      Då är det betydligt trevligare att gå ut och äta och roa sig i Sternschanze, en gammal arbetarstadsdel med ett stort utbud av prisvärda restauranger, barer och kaféer. Eller i det lite lugnare nybyggda Hafen City där det finns ett stråk av restauranger och kaféer längs vattnet.
     Är man i staden en söndag bör man inte missa Altona Fischmarkt. Fiskmarknaden med 70 000 besökare varje söndagmorgon är en fantastisk folkfest, med utomhusförsäljning av färskt, rökt och inlagd fisk samt frukt, grönt och blommor till vrakpriser. I gatustånd och från bilar säljs olika fisch brötchen, fiskburgare.
      I den gamla fiskauktionshallen råder, trots den tidiga timmen, fullt ös bland folk i olika åldrar. Vissa är på väg hem efter en lång natt. För andra har dagen precis börjat. Coverband avlöser varandra på två olika scener och det dricks öl vid långbord. En våning upp, på balkonger med vackra smidesräcken, serveras bastant tysk brunch.
      Vill man röra på sig efteråt rekommenderas en tur västerut längs Elbe, antingen till fots eller med cykel. Ovanför strandpromenaden ligger idylliska villakvarter och mittemot den allestädes närvarande hamnen. Det finns ölserveringar att ta sig ett stopp på.
      Bitvis är vägen smal och ringlar sig fram mellan charmiga gamla sjömanshus och privata trädgårdar ner mot vattnet. På vägen får man med sig en tysk visdomsfras som heter duga: ”Förnuftiga människor cyklar inte här. För de övriga är det förbjudet.”


 

Guide

Hamnstaden Hamburg


Resa dit

• Lågprisflyg med Germanwings Stockholm– Hamburg, från 349 kr enkel resa.

• Med bil Malmö–Hamburg är det 36,5 mil exklusive bilfärjan Rödby–Puttgarden.

• Snabbtåget Köpenham–Hamburg tar 4,5 timme och kostar från ca 300 kr/enkel resa.


Bo

HOTEL HAFEN HAMBURG
Seewartenstraße 9
Hotel-hafen.hamburg.de
Stort hotell ovanför Hamburgs hamn.
Dubbelrum från 1 100 kr/natt.

MOTEL ONE HAMBURG AM MICHEL
Ludwig-Erhard Straße 26
Motel-one.com
Modernt design- och lågprishotell, längre inåt staden men med gångavstånd till turistattraktioner.
Dubbelrum från 788 kr/natt.


Äta

RICKMER RICKMERS
nära S:t Pauli Landungsbrücken
Rickmer-rickmers.de
Fullriggare från 1896 med museum och marin restaurang nere i kajutan. Förrätter ca 50–120 kr, varmrätter ca 70–200 kr.

GRÖNINGER PRIVATBRAUERI
Willy-Brandt-Straße 47
Groeninger-hamburg.de
Bryggeri som funnits sedan 1722. Stans weissbier, småplock med charkuterier eller fisk och stabil nordtysk husmanskost till bra priser.

BULLEREI
Lagerstraße 34 B
Bullerei.de
Ligger i ett gammalt slakthus i kvarteret Sternchanzen. Enklare servering i delin på dagen och à la carte på kvällen. Moderniserade tyska rätter med Medelhavsprägel. Lunch ca 100 kr, middagsvarmrätt 200–300 kr. Avsmakningsmeny 4 rätter, ca 500 kronor.


Göra

Fiskmarknaden
Altona Fischmarkt, söndagar 7–9.30
Große Elbstraße 9
Hamburg.de/fischmarkt
Folkfest varje vecka med fisk-, frukt- och grönsaksmarknad utomhus samt coverband, brunch och ölservering i den gamla fiskauktionshallen.


Museer

Sjöfartsmuseum
INTERNATIONALES MARITIMES MUSEUM
Koreastraße 1
Internationales-maritimes-museum.de
Världens största privata samling sjöfartsföremål visas i ett tio våningar högt hamnmagasin.

5 museer på en biljett
KUNSTMEILE HAMBURG

Kunstmeile-hamburg.de
I Hamburgs konstmil ingår fem konstmuseer bl a BUCERIUS KUNST FORUM, som visar en utställning om Pompeji fram till januari och verk av Miró till maj, DEICHTORHALLEN HAMBURG, med nutida konst och fotografi, samt MUSEUM FÜR KUNST UND GEWERBE HAMBURG, stort konst- och designmuseum från 1877.

Modelljärnväg
MINIATUR WUNDERLAND
Kehrwieder 2–4/Block D
Diniatur-wunderland.de
Modelljärnväg med världen i miniformat.


Aktiviteter

BÅTTUR I HAMNEN
Man har inte sett Hamburg om man inte har tagit en tur i hamnen. En budgetlösning är lokaltrafikens båtbussar. Ännu roligare är att ta en guidad ”hop on hop off”-tur, ca 150 kr, med Maritime Circle Line, Maritime-circle-line.de.u

BEATLESTUR
Stefanie Hempel har i tio år lett populära Beatlesvandringar i nöjeskvarten S:t Pauli där hon spelar deras musik på en ukulele. 2,5 timmes guidad tur, 300 kr, Hempels-musictour.com.


Promenera

- Upplev Speicherstadt, med sina unika hamnmagasin, och Kontorhaus Distrikt, med sin speciella kontorshusbebyggelse, är båda snart världsarvsklassade samt och området intill Hafen City, med sina nya arkitektur. U-bahn Überseequartier.

- På Jungfernstieg, Hamburgs tjusigaste shoppinggata, vid den lilla konstgjorda stadssjön Binnenalster och nära det pampiga rådhustorget, ligger butikerna sida vid sida. U-Bahn Hamburg Jungfernstieg.

- I arbetarstadsdelen Sternschanze har slitna kvarter börjat bli trendiga med myllrande folkliv och mysiga restauranger, kaféer, småbutiker och gallerier. Första söndagen i varje månad är det restaurangmarknad i slakthuskvarteret nära Ubahn Sternschanze.


Cykla

Hamburg City Cycles
Bernhard-Nocht Straße 89–91
Hh.citycycles.de
Hyr cykel eller följ med på en guidad cykeltur. Cykelhyra 4 timmar, 100 kr.


TIPS!

Bra rabattkort
Hamburg Card gäller på tunnelbana och båtbussar och ger 25–50 procents rabatt på museer, attraktioner, teater, musikaler och restauranger. 1-dagskort, 90 kr, och 3-dagarskort, 220 kr. Säljs på turistbyråer, tunnelbanestationer och hotell.

Filmtips
A MOST WANTED MAN, efter boken En eftersökt man av John le Carré. Philip Seymour Hoffman gör sin sista roll. Den utspelar sig i ett grått, skuggigt och dystert Hamburg. I verkligheten är staden betydligt trevligare.