Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

James Joyce

– skrev modernismens viktigaste roman

1.

Därför att han är Irlands mest berömda författare, och det säger inte lite. Redan som ung flydde han från den gröna ön, i protest mot inskränktheten, den bigotta katolska kyrkan och den fanatiska nationalismen.


2.

Därför att han skrev Ulysses, modernismens viktigaste roman. När han satte punkt i oktober 1921 visste han att han hade skapat ett mästerverk ”som skulle sysselsätta professorer i 100 år”. Han fick rätt. Det är världens mest analyserade bok.


3.

Därför att Ulysses också den bästa boken om staden Dublin. Joyce skröt att om staden Dublin skulle utplånas från jordens yta så skulle man kunna bygga upp den igen, efter hans roman.


4.

Därför att han har en egen helgdag. På Irland firar man Bloomsday den 16 juni varje år. Denna dag år 1904 utspelar sig romanen Ulysses. Huvudpersonen Leopold Bloom strosar runt i Dublin, köper njure till middag, går på puben med unge Stephen Dedalus, drömmer om sin hustru Molly, som är otrogen.


5.

Därför att han skrev novellsamlingen Dublinbor redan som 22-åring! Med humor och skärpa fångar han snobbar, suputer, präster och fula gubbar. Den försupne fader Keons ansikte liknar en ”vätskande gul ost utom där två rosa fläckar varslade om kindbenen”. Att skildra en präst så gick inte an. Ingen av Joyces böcker kunde ges ut på Irland.


6.

Därför att Joyce är modernismens hjälte, i par med Marcel Proust. De möttes en enda gång, på ett party i Paris 1921. Joyce kom försent, utan smoking. Proust behöll överrocken på. Joyce blev genast full. De delade en taxi hem. Joyce klagade över sin dåliga syn, och Proust över sin mage. ”Jag är ledsen att jag inte har läst några av M. Joyces böcker”, sa Proust. ”Jag har tyvärr aldrig läst M. Proust”, sa Joyce.


7.

Därför att man inte behöver skämmas om man inte står ut med Ulysses. Virgina Woolf gjorde det inte. Hon tyckte Joyce var ofattbart tråkig, ”vulgär, jobbig, rå”. På sidan 200 gav hon upp, läste aldrig ut romanen. Men den lämnar henne inte i fred. I sin dagbok erkänner hon att vad hon försökt uppnå i sin prosa ”förmodligen uttryckts bättre av mr Joyce”.

Publicerad i nummer 3, 2021