Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

Michail Bulgakov – blev kult över en natt

1. Därför att när Mästaren och Margarita publicerades i en sovjetisk tidskrift 1967 blev romanen kult över en natt. Då hade författaren varit död i nästan trettio år.

2. Därför att Bulgakov är en av de största ryskspråkiga författare som kommit från Ukraina, vilket inte vill säga lite. Och precis som sin läromästare i satir, Nikolaj Gogol, kunde Bulgakov vara bitsk mot ryskt envälde.

3. Därför att hans genombrottsroman Det vita gardet från 1924 har en kuslig aktulitet. Den utspelar sig i krigets Kiev, revolutionsåret 1918. I Kiev slåss då inte mindre än sex arméer. Där finns österrikare och tyskar, och olika ukrainska nationalister, Skoropadsky och Petljura. Samtidigt kämpar bolsjevikernas Röda armén mot det borgerliga Vita gardet.

4. Därför att Bulgakov hatar kriget. Det finns inga hjältar vare sig hos de röda eller de vita eller de ukrainska nationalisterna. Bulgakov betraktar tillvaron som Tjechov gör i Körsbärsträdgården. De röda tillhör framtiden, de vita det förflutna.

5. Därför att Bulgakov kämpade mot den sovjetiska censuren i hela sitt liv. Partiets spioner slog till mot science fiction-romanen En hunds hjärta, 1925. Denna blodiga satir om en sexig hund med inopererade mänskliga körtlar och testiklar förbryllade Sovjetmakten. Bulgakov var utbildad läkare och visste för mycket om samtida medicinsk forskning.

6. Därför att han ibland blev förtvivlad och brände upp manuskriptet till Mästaren och Margarita, men hans hustru hjälpte honom tålmodigt att rekonstruera de brända kapitlen. Detta resulterade i ett ryskt ordspråk: ”Manuskript brinner inte.”

7. Därför att Mästaren och Margarita är en svindlande blandning av realism, satir och magisk flykt. Här möter vi både Jesus och Djävulen själv, en snobbig katt på två ben, bedragare i rutig keps och poeter inspärrade på psyket. Den sovjetiska eliten får sina fiskar varma. Bulgakov låter de goda människorna segra med hjälp av svartkonst. Mästaren och Margarita flyger på kvast in över Moskva och vänder upp och ner på hela sovjetmentaliteten.


Om ni bara ska läsa en bok av Michail Bulgakov (1891–1940) är det Mästaren och Margarita.

Publicerad i nummer 2, 2022