Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

Olga Tokarczuk

— hon får allt att hänga ihop

1. Därför att hon verkar kunna skriva om alla tider på en gång, ibland i samma mening. Det låter grötigt, men Tokarczuk skriver alltid klart och lätt. Vi påminns om att historien pågår nu, hos oss i Europa. Vi är alla inblandade.


2. Därför att bakom titeln Styr din plog över de dödas ben döljer sig en deckare. Vi är på den polska landsbygden om hösten, bland ledsna kossor, leriga åkrar, tjuvjägare och djurrättsaktivister. En svartsynt traktat över människan som leker herre över skapelsen, men också en spännande kriminalgåta.


3. Därför att att hon har en så saklig ton. Ingen blir förvånad om det dyker upp en drake. Eller en ängel.


4. Därför att hon skriver bra om svamp. I hennes böcker plockar folk svamp, de steker svamp med lök, grädde och en nypa kummin. Författaren bifogar goda recept. Folk dör också av svamp, vit flugsvamp. Det finns recept på det också, men ät inte. I Daghus, natthus skriver författaren att om hon inte var människa skulle hon vilja vara en svamp, huvudet högre än blåbärsriset. ”Jag skulle vara kortvarig, men det skulle jag ju som människa också.” Intresset för svampplockning delar hon med Nobelpriskollegan Peter Handke. Han skriver också bra om svamp.


5. Därför att hon har skrivit storverket Jakobsböckerna. Det är en myllrande roman på tusen sidor, som utspelar sig i 1700-talets Polen. I centrum finns unge Jakob Frank, som fått en uppenbarelse och grundar en religiös sekt. Jakob är jude, men hans sekt har starka kristna drag. Jakob och anhängarna hånas, misshandlas och drivs i landsflykt. Varje sida är en påminnelse om judarnas och polackernas sammanvävda öden i sitt land, något som dagens Polen inte alltid vill påminna sig. Olga Tokarczuks bok har fått hundratusentals läsare och många fina priser, men också väckt de polska nationalkonservativa ledarnas avsky.


6. Därför att hennes romaner aldrig löper rakt fram som en motorväg utan strövar hit och dit på små stigar. Ändå hänger allt ihop. Ofta börjar hon i liten polsk by, men rätt som det är har någon slarvat bort Chopins hjärta, Kunicickis fru försvinner spårlöst mitt i semestern, och 1600-talsläkaren Filip Verhyen dissekerar sitt amputerade ben och hittar hälsenan. Allt detta händer i Löparna.


7. Därför att de flesta av hennes böcker har översatts så fint av Jan Henrik Swahn. Det är ett skäl.


• Ska du läsa Olga Tokarczuk så börja med Daghus, natthus. Sedan är man mogen för Jakobsböckerna.

Publicerad i nummer 4, 2019