Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

Philip Roth

– fick nästan nobelpriset flest gånger av alla

1. Därför att han nästan fick Nobelpriset fler gånger än de flesta. Stackars Roth, han måste ha snubblat på mållinjen många gånger.


2. Därför att han slog igenom med Portnoys besvär 1969. En underbar satir om det manliga mysteriet – om medelklass, sex, terapi och överbeskyddande mammor. Nära släkt med Woody Allens övningar vid samma tid. Portnoys besvär lärde världen att masturbera, om den inte hade kunnat det förut. En känd skådespelare förklarade att hon gärna ville bli presenterad för Roth, men vägrade ta honom i handen!


3. Därför att Roth (1933–2018) föddes i Newark i New Jersey, i en judisk medelklassfamilj. Pappans släkt kom från Lviv och moderns från Kiev. Med tiden skulle Roth göra stora insatser för förföljda östeuropeiska författare. Han blev god vän med Milan Kundera och Vaclav Havel, och gav ut deras böcker, liksom han publicerade den polskjudiske mästaren Bruno Schulz i USA. En bragd!


4. Därför att han skrev Amerikansk pastoral (1994) om en amerikansk hjältes fall. Den snygge Swede Levov är skolans stolthet, inte minst på idrottsplanen. Han är jude, men har fått sitt smeknamn för att han är ”svenskt” blond och stark. Han gifter sig med Miss New Jersey, får gulliga ungar och tar över pappans blomstrande handskfabrik. Men det finns revor i fasaden. Levovs dotter protesterar mot Vietnamkriget med terror, och får en människas död på sitt samvete. Hennes förtvivlade far kan ingenting göra.


5. Därför att 2004 kom Konspirationen mot Amerika, som utspelar sig under andra världskriget, som vanligt i Newarks judiska villaområden, där lille Philip lubbar runt med basebollträ och handske. På ytan är allt sig likt. Men det går en rysning genom idyllen när flygarässet Charles Lindbergh kandiderar som presidentkandidat mot Roosevelt. Kontrafaktiskt låter Roth den nazianstrukne Lindbergh segra. Långsamt blir det svårare att vara jude i Newark, grannar skickas i interneringsläger, Kentucky härjas av regelrätta pogromer. Denna berättelse om rasism och populism i Amerika har kusliga paralleller i Trumptider som våra.


6. Därför att Roth har gått hårt åt patriarkatet. På ålderdomen fick han gliringar för att han skrev gubbigt om alltför kåta gamla karlar. Visst, Portnoy åldras inte bara med behag, men Roth har ändå skildrat förfallet med den äran.


7. Därför att Philip Roth förblir en stor, amerikansk författare. Sådana finns.


• Om du bara ska läsa en bok av Philip Roth, varför inte Konspirationen mot Amerika.

Publicerad i nummer 4, 2018