Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

PO Enquist

— humorn och fasan går hand i hand

1. Därför att han skriver så bra om bedragare. I Magnetisörens femte vinter (1964) flyr kvacksalvaren Meisner från arga bönder, när han misslyckats med att bota deras sjuka grisar. Men en blind flicka återfår synen. Trots bedrägeriet eller på grund av bedrägeriet? Skavsåren mellan makt och svek, plikt och lust, skuld och nåd, finns i allt PO Enquist skrivit.


2. Därför att humorn och fasan går hand i hand. Läs Musikanternas uttåg, om när arbetarrörelsen kom till Västerbotten. Om agitatorn Elmblad – som får tungan avskuren, och använder munnen som maskburk vid fiske. Det är ju fruktansvärt! Ändå är detta en rolig bok.


3. Därför att han förhåller sig så intressant till fakta. PO Enquist var besatt av dokument, men lät fantasin sätta sprätt på fakta, vare sig han skrev om baltutlämningen (Legionärerna, 1968) eller om sig själv.


4. Därför att han höll på att supa ihjäl sig. Men 1990 blev han nykter och skrev igen. I Ett annat liv (2008) berättar han om spriten. Svart fars. Han flyr i strumplästen ut i snön för att undkomma Minnesotamodellen. Att författaren blir nykter är enbart Guds förtjänst.


5. Därför att romanen Kapten Nemos bibliotek (1991) kallar han sin återuppståndelse. Vi är tillbaka i barndomens landskap i Västerbotten. Här är morfars gröna hus, bönhuset, rönnen, himlaharpan och dasset. Två gossar blir förväxlade på BB, och ska bytas tillbaka. Allt är svek. Under ytan växer en annan tragedi, om Eeva-Lisa, som födde en fisk. Den slogs in i Norran och bars bort. Bok med magisk närvaro.


6. Därför att han är Sveriges mest spelade moderna dramatiker. Pjäserna är roliga att läsa också. I Tribadernas natt får Strindberg på pälsen. I Bildmakarna är det Selma Lagerlöf som vrider sig som en mask. Fast det handlar mest om PO själv.


7. Därför att Lewis resa (2001) också är Sveriges resa, genom religion och politik. Det är blodig maktkamp i tältet, mellan Lewi Pethrus och Sven Lidman. Det gungar och spretar som ett pingstmöte, med suckar, moralkakor och snabba psalmbyten. Lewi får inte Franska Akademiens pris för ”bästa utländska roman”, som Livläkarens besök (1999). Det gör den inte sämre.


• Om du bara ska läsa en bok av PO Enquist så väljer jag Kapten Nemos bibliotek. Andra vill ha Nedstörtad ängel.

Publicerad i nummer 3, 2020