Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

”Det måste vara jäkligt roligt”

I mars hoppade ANNA LINDBERG av som förbundskapten för svensk simhoppning – efter bara några månader på jobbet. Här svarar den tidigare simhoppsstjärnan på Fönstrets frågor om ledarskap.

ANNA LINDBERG

Ålder: 40 år.

Bor: I Växjö.

Familj: Sambo Mathias Tjärnqvist och barnen Yelverton 13, Hector 8 och Haylie 2.

Gör: Driver bolag och håller ledarskapsutbildningar. Säljer egen kollektion av baddräkter och badlakan. Tidigare simhoppare som nyligen avgick som förbundskapten i simhopp.

Simhoppskarriären: 4 EM-guld, 2 EM-silver, 3 EM-brons, 2 JVM-guld, 2 JVM-silver, 1 JVM-brons, 8 JEM-guld, 73 SM-guld.


1. Varför slutade du som förbundskapten?
– Utifrån min erfarenhet som aktiv och de erfarenheter och kunskaper som jag har byggt på med efter det har jag en trygghet i hur saker behöver göras. Men när förutsättningarna inte finns och det brister uppifrån blir alternativet att inte ge de bästa möjligheterna. Jag är väldigt mån om människor och när jag inte kan leverera den filosofin vidare så vill jag inte längre.

2. Hur är du som ledare?
– Jag ser mig själv som godhjärtad och omtänksam. Jag vill bidra till andra människor men också utveckla mig själv. Jag är väldigt tydlig och lättläst, vilket vissa kan ha svårt med. Men det behöver inte betyda att trampa andra på tårna.

3. Är du svår att samarbeta med?
– För ett bra samarbete krävs att parterna är tydliga och transparenta och vill åt samma håll. Tyvärr finns det alltför många som driver sina egna agendor. För mig finns ingen vinst i att göra allt själv utan jag tycker att jag har bra koll på vad jag kan bidra med och inte.

4. Vad krävs av en bra ledare?
– Det är viktigt att vara tydlig och trygg i sig själv och tänka igenom sitt uppdrag. Vilken annan kompetens behöver jag plocka in för att skapa de bästa förutsättningarna?

5. Vad är speciellt med att vara ledare inom elitidrott?
– Balansen mellan att göra ett hårt jobb och ha roligt är A och O. Som förbundskapten måste jag presentera en plan som ger möjlighet att utvecklas och gå hela vägen, även för någon som inte är där nu.

6. Vad har du själv under din tid som aktiv lärt dig av ledare?
– Det är oerhört viktigt att jobba för att lära känna varandra. Men ledare ska inte tro att de är oumbärliga för de aktiva. En elitsatsning kräver förtroende. Det ska vara jäkligt roligt. Samtidigt, när man kör, då kör man.

7. Vad förmedlar du genom dina ledarskapsutbildningar?
– Jag fokuserar på självledarskap, alltså att utveckla sig själv, och min kollega som jag föreläser med tar upp tillsammansperspektivet. Man måste börja med sig själv och veta vad man vill.

8. Hur gör man det?
– Många i dag springer väldigt fort för att hinna med och åstadkomma så mycket. En viktig del i att leda sig själv rätt är att stanna upp och reflektera, självskatta och sätta upp en utvecklingsplan. Gör jag rätt saker? Förhåller jag mig till livet som jag vill?

9. Hur utvecklas man bäst som ledare?
– För att ha möjlighet att nå långt i en organisation krävs att man delar målbild, är på samma spår och också kommunicerar det. Men det gäller också att vara ödmjuk och inse att man alltid har mycket att lära.

10. Vad kan du lära andra om att hantera motgångar?
– Grundtryggheten att veta att jag inte ÄR mina prestationer. Det är inte jag som person som är dålig. Själv är jag i dag nästan mer tacksam för saker som inte gick som jag ville för de har jag lärt mig något av. Det här avhoppet har till exempel inneburit att hantera människor, stå upp för mitt ord och känna att det var rätt beslut. Vågar man aldrig ta de stegen och utmana sig får man aldrig reda på så mycket.

TIPS! Anna Lindberg har tillsammans med Sandra Ruuda just kommit ut med boken Dö nöjd (eget förlag, 2022). Den handlar om hur vi kan förhålla oss till livet och till att vara det vi vill.

Publicerad i nummer 2, 2022

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: