Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

Brutalt bestämd

– om någon trampar på andra

Men en smittande glädje bärgade de EM-GULDET och vann svenska folkets hjärtan. Bakom fotbollsspelarna i herrarnas U21-landslag finns förbundskapten HÅKAN ERICSON och hans sätt att skapa laganda.

Håkan Ericson

Ålder: 55.
Bor: I Åby.
Gör: Förbundskapten för herrarnas U21-landslaget i fotboll.
Bakgrund: Har spelat fotboll i Åby IF, FK Kick och IK Sleipner. Har tränat flera svenska herrlag och blev 2011 förbundskapten för U21. Har även varit lärare på fotbollstränarlinjen.
Aktuell: Ledde Sveriges U21-lag till EM-guld i somras.


 

1. Var det lagandan som gjorde att ni vann EM-guld?

– Framgång beror på många faktorer, men en av pusselbitarna är att spelarna trivs med varandra. Och det gör de här killarna. Trots att det går två tre månader mellan träffarna säger många att det känns som att komma till ett klubblag. När man träffas så sällan brukar det vara lite tyst och spänt, men den här gången var det full fart direkt. Killarna gillar att vara tillsammans och det märks. På EM tog de jobbet för varandra, vilket syntes på planen. När någon missade sprang någon annan dit och hjälpte till direkt.


2. Hur uppstår sådan laganda?

– Det är människor som skapar den. Spelarna avgör, men ledare har en del strategier för att skapa laganda.


3. Vilka strategier använde du?

 – Vi jobbar mycket med teambuilding. Genom tävlingar och lekar kan man få fram och styra lagandan. Det finns alltid en rangordning i en grupp, men respekten växer genom övningar där alla får kliva fram och visa sina specifika egenskaper och talanger. Dessutom kan man jobba med rumsindelning – när två spelare delar rum kommer de varandra närmare. Eftermiddagarna var fria från program, och då kunde spelarna umgås. Och vi hade ett kaptensråd där vi tog upp om någon kände sig utanför. I sådana fall är den bästa lösningen att spelarna själva jobbar på det – inte att vi ledare lägger oss i. En sista strategi är att vi väljer bort spelare som inte bidrar till sammanhållningen.


4. Har det hänt?

– Gränsfall, men när två spelare varit jämbördiga har vi valt den som står för lagandan.


5. Hur får du spelarna att hantera den yttre pressen?

– Spelarna är redan långt framme där, de har redan hittat ett förhållningssätt, men för oss ledare handlar det om att avdramatisera. Ju närmare skarpt läge man kommer, desto mer pratar vi om vad vi ska prestera och mindre om resultathetsen. Vi jobbade också mycket med HRV, heart rate variability.


6. Vad är HRV?

– En teknik som gör att du kan ta kom-mandot över andning och hjärtrytm, vilket påverkar det autonoma nervsystemet. När man lärt sig det kan man lättare gasa och bromsa när det behövs, och det hade tydlig effekt. Den mentala matchen vann vi varje gång, och killarna kunde hantera extrema situationer – som straffsparkslägen – med ett lugn. Med HRV höjde de sig ytterligare.


7. Hur vill du vara som ledare?

– Jag vill ha struktur, vara tydlig och välplanerad. Och man måste ha med sig spelare och medarbetare. Därför har jag lärt mig att lyssna och vara prestigelös. Jag kan ändra mig om jag får bra argument. Andra strider får man ta. Ibland får man ge med sig för att alla ska känna att de kan påverka och att de är delaktiga.


8. Hur viktigt är delaktighet?

– Väldigt viktigt. För mig som ledare är detviktigt för att veta hur jag ligger till. För medarbetare och spelare är det helt avgörande. Kan man påverka processen får man energi.


9. Finns det något du aldrig tummar på?

– Ja, jag kan bli brutalt bestämd om någontrampar på andra, till exempel genom att uttala sig rasistiskt eller behandla en servitris nedlåtande. Jag står för människors lika värde.


10. Vilket är ditt bästa ledarskapstips?

– Var dig själv! Då tappar du inteenergi som går åt till att försöka vara någon annan. Om du är dig själv, är ärlig och visar dina fackkunskaper – då får du respekt.


 

Tre ledare jag beundrar:

■ DALAI LAMA – tibetansk buddistisk ledare i exil för hans sätt att hantera konflikter och för sin icke-våldsstrategi.

■ STUART BAXTER – skotsk fotbollstränare med förflutet i AIK och Halmstad. För att han kan ledarskap och fotboll, och för sitt sätt att lära ut och behålla fattningen.

■ INGVAR KAMPRAD – för att han har startat från ingenting och fått Ikea att växa över hela världen, och för den kraft han lägger på sina anställda.

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: