Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

”Jag vurmar dem som har det stökigt”

Bagar- och konditorläraren JAN SAHLIN tror på ärlighet, lyhördhet och engagemang – särskilt för dem som har det tuffast att lära. Det är några av de egenskaper som gav honom titeln Årets yrkeslärare 2022.

JAN SAHLIN
Ålder: 64 år.
Familj: Fru, fyra barn och sju barnbarn.
Gör: Yrkeslärare inom bageri/konditori på Stockholms hotell- och restaurangskola.
Utmärkelser: Årets yrkeslärare 2022.

1. Varför tror du att du utnämndes till Årets yrkeslärare 2022?
– Branschen har nominerat mig. Jag har ett bra samarbete med många yrkesaktörer och de ser att jag är uppskattad när eleverna kommer ut. Efter 35 år som lärare finns det nästan inget företag där jag inte har en gammal elev.

2. Vad driver dig i arbetet?
– Glädjen att se eleverna lyckas och utvecklas. Jag ser hur de växer från åk 1 till åk 3 för att sedan bli yrkespersoner som jag träffar i branschen och är delaktig i deras process.

3. Hur sker den processen?
– Många kommer till oss för att de gillar att baka hemma. Sen öppnas ny värld och det blir ett yrke som de ska kunna leva på. Då måste de förstå hur det fungerar och vad branschen kräver. Jag försöker involvera dem i de alternativ som finns, till exempel tävlingar, utlandspraktik eller ytterligare studier för att ta gesällbrev.

4. Hur jobbar du?
– Läraryrket handlar inte om att prestera utan om att få människor att interagera och trivas. Om eleverna inte trivs och känner sig trygga är det svårt att lära ut. Många ungdomar mår dåligt och det är viktigt att försöka pusha på ett snällt sätt – de har tre år på sig att lära sig. Min grundtanke är att vara lyhörd.

5. Vilken betydelse har lärarens inställning?
– Det är viktigt att tycka om det man gör och känna glädje och entusiasm, annars går det inte att undervisa. Jag tycker om att skämta och försöker vara jordnära. Jag är ärlig med det som eleverna tycker är jobbigt – vi vet alla att det är tråkigt, men vi gör ändå.

6. Vad är speciellt med ett yrkesinriktat program?
– Många elever är svaga både teoretiskt och praktiskt. De måste få möjlighet att få lära sig. Visst är det mycket teori hos oss också, till exempel om hygien och näringslära, men eleverna får en annan förståelse om det vävs in i praktiken.

7. Vilka är de pedagogiska utmaningarna?
– Det kan vara en stor blandning av högpresterande elever parallellt med dem som har det jobbigt. Jag brukar samla hela klassen och visa olika moment. De som behöver mer hjälp blir kvar hos mig. Alla ska hänga med och få möjlighet att lära sig.

8. Vad säger du till företagare när svaga elever ska ut på praktik?
– Jag är ärlig och berättar när elever behöver öva mer på vissa saker alternativt har dyslexi, språksvårigheter eller någon diagnos. Men jag stämmer alltid av först med eleven att jag delger. Mitt ansvar som lärare är att de hamnar på en plats där de känner sig trygga. Om det ändå inte fungerar får vi ha dem inne längre och de får praktisera senare.

9. Hur hanterar du elever som inte passar för yrket?
– Jag försöker se till att de hamnar på rätt ställe. Ibland går eleverna kvar för att de trivs fast de inte vill jobba med det här. Då säger jag: ”Kul att ni trivs, se till att ni får godkända betyg, ni kan plugga vidare sen.”

10. Vad gör du själv för att orka som lärare?
– Man måste ha ett jätteengagemang. Det är svårt att släppa för jag vurmar både för elever och föräldrar, särskilt om de har det stökigt. Genom åren har jag lärt mig att ha egna hobbyer och träna mycket för att må psykiskt och fysiskt bra.


3 ledare jag beundrar

Min pappa trädgårdshandläggaren INGMAR SAHLIN: Han lärde mig värdet av arbete och bidrog till min mentalitet. Han gav mig rådet att inte ge upp utan att ta mig igenom och göra mitt jobb.

Min fru MADELEINE SAHLIN – tidigare lärare, numera pedagogisk rektor på Fryshuset. Hon har inspirerat mig många gånger när jag undrat vad håller jag på med.

CALLE WIDELL – bagare som hade konditoriet Kronprinsen i Malmö när han levde. En driftig, positiv och glad person som älskade sitt jobb. Det inspirerar mig.

Publicerad i nummer 1, 2023

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: