Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

􏰏􏰧􏰥􏰨􏰠􏰥􏰦􏰇􏰎􏰄􏰩􏰪􏰫􏰬􏰂􏰏􏰧􏰥􏰨􏰠􏰥􏰦􏰇􏰎􏰄􏰩􏰪􏰫􏰬􏰂”Det är inte farligt

att göra fel”

När Stefan Löfven ringde och frågade om hon ville bli Socialdemokraternas nya partisekreterare bad hon om betänketid. Det är också ett av LENA RÅDSTRÖM BAASTADS tips till Fönstrets läsare – be om betänktetid innan du fattar ett viktigt beslut.

LENA RÅDSTRÖM BAASTAD
Ålder: 42 år.
Yrke: Partisekreterare för Socialdemokraterna.
Bor: Utanför Örebro.
Bakgrund: Fil kand i arbetslivspedagogik. Har jobbat som it-säljare, politisk sekreterare, kommunal kanslichef, samt varit kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Arbetade en kort period som ledarskaps- och organisationsutvecklingskonsult innan hon utsågstill Socialdemokraternas nya partisekreterare i augusti.


 

1. Har du någon hjärtefråga när det gäller ledarskap?
– För mig är det viktigt att identifiera: Vad vill jag stå för? Som ledare får man många råd, ibland motstridiga, och då är det viktigt att tydliggöra för sig själv vad man står för och hålla sig till det.


2. Och vad har du tydliggjort för dig?
– Att jag hela tiden ska hålla min inriktning. En del av den är att delegera uppdrag och mandat. Och jag tror på att våga släppa loss diskussionen. Som ledare ska jag samla ihop och fatta beslut, men man ska inte vara rädd för att lyssna in andra människors åsikter och tankar.En annan del är att ge mig själv tid. Ibland måste man fatta beslut på en sekund, men ofta behöver man inte det. Då kan jag säga ”ge mig tio minuter” eller ”ge mig en dag”. Då får jag tid för reflektion.


3. Ber du om tid även om Stefan Löfven ringer?
– Ja, jag gjorde faktiskt det när jag fick frågan om att bli partisekreterare och sa: ”Jag ska gå hem och fundera och oavsett om det blir ett ja eller nej kommer du att få ett välgrundat beslut.”


4. Statsministern beskrev dig som en modig ledare när du tillträdde. Är du modig?
– Det är klart att jag är rädd ibland, mendet är ju modigt av mig att kliva på det här uppdraget till exempel. Men jag har viljan att förändra och när du förändrar möter du motstånd. Att vilja göra förflyttningar uppfattas inte alltid som positivt. Och jag har också modet att ibland säga ”jag har inte svaret”.


5. Hur blev du modig?
– Det handlar om att ha en insikt om sig själv, om vem man är som person, och att inse att man inte alltid har svaret. När självbilden krockar med verksamheten – då blir det hårdare fall. Är du trygg i dig själv, då blir du modig.


6. Har du något tips till cirkelledare som villbli modigare?
– Bestämd dig för vem du vill vara som cirkelledare. Bestäm dig för: ”Det här vill jag få ut av mitt ledarskap, det här vill jag uppnå.” Eller: ”Jag kanske ska ställa frågor i stället för att ge svaren.” Och ha roligt!


7. Vad är du bäst på som ledare?
– Jag tror att jag är bra på att entusiasmeraoch få organisationer att växa. När man skapar mod i organisationer, när man får människor att utmana och ta initiativ, att vilja mer och våga, när varje medarbetare tar ett steg till – då kan det hända mycket.


8. Vad är nyckeln till det?
– Att alla vet riktningen och att alla vetatt det inte är farligt att göra fel. Man ska känna sig trygg i att om det inte blir bra – då gör vi om, det är okej.


9. Ditt bästa talartips?
– Se till att vara förberedd. Ge dig själv tid till förberedelser och utmana dig själv till att verkligen hålla det där talet. För varje gång du har talat blir det lättare sedan.


10. Vilken viktig fråga om ledarskap har jag missat att ställa?
– En sak som är viktig för mig är tiden. Ingen annan än du själv kan ta ansvar för din kalender. Man måste ha en balans mellan arbete och privatliv. Du blir inte bra, du mår inte bra och du presterar inte bra om du inte säger nej ibland. Och så måste man våga stå för sitt beslut. Jag brukar tänka ”Vilket bra beslut att jag åkte hem tidigt i dag” eller ”Vilket bra beslut att jag jobbade kvar i kväll”.

Tre ledare jag beundrar:

AUNG SAN SUU KYI – burmesisk politiker som har fått Nobels fredspris, för hennes mod att driva de frågor hon tror på.

INGVAR CARLSSON – för att han under så många år var en inspirerande och tydlig ledare för arbetarrörelsen och för att han på ett så klokt sätt funnits och orkat.

ELWY WENNERSTRÖM – min mamma och en förebild som uppfostrat mig med tanken att hon vill få mig att växa och tro på mig själv.

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: