Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

”Alla ska stötta varandra”

MARIA ÖMAN var bara 22 år när hon blev Njurunda simsällskaps första heltidsanställda tränare. Då var det unikt att en så liten klubb hade en anställd tränare. I dag rankas NSS som Sveriges sjuttonde bästa simklubb. Fönstret frågade Maria Öhman hur det gick till.

MARIA ÖMAN
Ålder: 35 år.
Familj: Sambo, föräldrar, syskon och syskonbarn.
Gör: Chefstränare Njurunda simsällskap sedan tolv år. I höst även lärare vid Nationell elitutbildning för simmare.
Utmärkelser: Svenska simförbundets stipendium för årets tränare år 2018.


1. Du har utvecklat Njurunda simsällskap från en liten förening till Sveriges sjuttonde bästa simklubb. Vad är nyckeln?
– Jag älskar simning och brinner för att jobba i en familjär förening där målet är att alla ska trivas och känna sig välkomna, utifrån sin egen nivå. Jag har en röd tråd i det jag gör och har försökt bygga vidare på teamkänslan i föreningen.

2. Ni har ”vinnande attityd” som ledord. Vad innebär det?
– Det handlar om att ha fokus på det man gör och en attityd av att ta kampen i tävlingar. Men lika viktigt är att ha en positiv attityd till idrotten och att vara en god förebild för yngre – i simhallen, i skolan och socialt.

3. Simning är en individuell sport – hur skapar du laganda?
– Just därför jobbar vi mycket mot lagkapper, simsportens motsvarighet till stafett. Det stärker lagandan och gör att fler kan komma med på de stora mästerskapen. Med de yngre barnen arbetar vi med gruppträning och samarbetsövningar i bassängen. Jag verkar för att det ska vara en positiv atmosfär där alla stöttar varandra. Gemenskapen ska driva simmarna att komma på varje träning.

4. Hur hanterar du simmare som tappar motivation?
– Vi har personliga mål och regelbundna utvecklingssamtal med varje simmare. Om någon har en dipp följer vi upp det på en gång – det viktiga är att prata mycket och ha en nära relation. När en simmare kommer in i simhallen ser vi direkt om något inte är bra. Då frågar vi kanske hur skoldagen varit.

5. Hur har du själv utvecklats som ledare?
– Genom att stöta på motgångar och lära mig av det. Jag blir starkare och säkrare i mig själv för varje år.

6. Hur stöttar du med lovande talanger?
– En ung simmare som är bättre tidsmässigt får inte mer uppmärksamhet. I stället pratar vi mycket om framtiden: om hur de kan utvecklas både fysiskt och mentalt. Men gruppen är kärnan för att orka hålla på i många år.

7. Hur stöttar du simmare som kanske inte kommer att nå lika långt?
– Jag visar att de är lika välkomna och har en viktig roll i gruppen. Jag försöker se alla där de är och tror mycket på att det måste finnas en bredd så att alla kan vara med. De som inte vill hålla på till 110 % försöker jag motivera att kombinera simningen med ledarskapsutbildning så att de på sikt kan vara kvar i föreningen och coacha yngre.

8. Hur skapar du en bra relation till ungdomar?
– Jag försöker prata och umgås med dem, bry mig om dem också i det de gör utanför bassängen. Jag ser engagemanget i allt runtomkring som en del av ledarskapet. I somras sa en av de bästa simmarna att det var första gången hon kände att hon kunde vara sig själv på ett mästerskap. Det betydde mycket för mig.

9. Hur ser samarbetet mellan ledare i klubben ut?
– Vi är starka tillsammans och coachar varandra att utvecklas hela tiden. Jag fungerar inte utan det team av ledare som jag har runt mig.

10. När känner du att du har lyckats?
– Att se simmarna nå sina mål i tävlingsbassängen är förstås det absolut roligaste. Men också när jag känner en positiv energi i föreningen, till exempel när alla är engagerade i en tävling vi anordnar och jag ser 80 små simmare i blå tröjor springa runt.


Tre ledare jag beundrar

CARL JENNER – landslagscoach i simning och en stor inspirationskälla. Han är kunnig och proffsig och delar med sig av sin kunskap på ett pedagogiskt och professionellt sätt.

HASSE BERGQVIST – tidigare förbundskapten i simning och en stark föreningsutvecklare. Han inspirerar andra att vilja utvecklas.

PIA SUNDHAGE – fotbollsproffset som blev förbundskapten för svenska landslaget och nu är förbundskapten i Brasilien. Inspirerar till starkt och tydligt ledarskap. Fler kvinnliga ledare som Pia skulle behövas inom elitidrotten!

Publicerad i nummer 4, 2019

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: