Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

”Vattnet har gjort mig till den jag är”

Under uppväxten i östra Afrika fick MUNA IDOW höra att hon skulle vara rädd för vatten. Men när hon kom till Sverige för sex år sedan krävdes simkunskaper för att få godkänt i idrott och komma in på gymnasiet. På tre månader lärde hon sig simma helt på egen hand. Hon insåg hur mycket det betydde för hennes självkänsla och i dag lär hon andra nyanlända att simma genom sin simskola.

MUNA IDOW
Ålder: Ålder: 23 år.
Bor: I Göteborg.
Familj: Mamma, pappa, syskon.
Gör: Entreprenör som driver simskolan Mermaid.
Utmärkelser: Kompassrosen för ungt ledarskap 2021, Årets förebild kategorin samhällsentreprenör 2020 (Förebildsjakten), med på Venture Cups lista över Sveriges 20 bästa affärsidéer 2021, JCEstipendiet unga företagare 2020, Årets UF-företag Göteborg 2020.


1. Vad betyder vatten för dig?
– Sen jag var liten har jag älskat vatten. Jag brukade sjunga för regnet. Nu har jag lärt mig simma och segla och lär andra människor att vara i vatten. Det betyder mycket för mig att jag har vågat ta utmaningar på egen hand. Vattnet har gjort mig till den jag är.

2. Varför är det så viktigt att lära sig simma i Sverige?
– Sverige är ett land med stark badkultur. När människor som saknar det och har vuxit upp med rädsla för vatten kommer hit uppstår en kulturkrock som även drabbar kommande generationer. Simning räddar liv, ger betyg, bidrar till folkhälsan, integrationen och självkänslan. Och gör det lättare att få nya kompisar.

3. Vad hindrar den här gruppen?
– Vissa är uppväxta med att kvinnor och män badar separat. Den typen av erfarenheter påverkar och måste få finnas med ett tag. Andra tycker att det är pinsamt att som vuxen lära sig simma när alla runt en redan kan, även barn. Många känner sig otrygga nära vatten.

4. Hur arbetar du?
– Jag hyr hela bassängen och har elever på samma nivå samtidigt. Jag bygger elevernas relation med vattnet på ett lekfullt sätt och jobbar med deras vattenvana så att de lär känna hur kroppen reagerar i vattnet.

5. Hur är du mot dina elever?
– Positiv, leende och stöttande. Jag visar att jag tror på dem och uppskattar varje simtag de tar. Jag berättar gärna hur jag har lärt mig och känt. Jag vill att de ska vara trygga med mig, våga fråga och känna att jag har förståelse för deras utmaningar. Vissa deltagare har bott här 20–30 år men står långt från samhället. Jag vill att simningen ska göra dem mer bekväma här i Sverige.

6. Vilket ledarskapsideal har du?
– Att visa värderingar genom sitt beteende mot andra. Man ska vara stolt som ledare men inte flasha med det. Betydelsen av ledarskap är att tänka att det jag har fått vill jag göra för andra människor.

7. Du har flyttat runt i olika länder. Vilken roll spelar det?
– Jag har tidigt sett hur ledarskap kan se ut och betyda i olika kulturer. Vissa tycker att de har makt för att de har fått en viss position, men i demokratier har ledarskap en annan innebörd. För mig handlar det om att leda sig själv för att bli sin bästa version och sen kunna leda och stötta andra.

8. Hur vill du inspirera andra ledare?
– Jag uppmuntrar att våga göra fel och testa sig framåt. Vi utvecklas inte om vi gör rätt hela tiden utan man lär sig av egna och andras misstag. Antingen så klarar man uppgiften eller så lär man sig något.

9. Har du alltid velat bli ledare?
– Jag har alltid tagit hand om yngre syskon och försökt visa vad som är bra och rättvist genom mina handlingar samt uppmuntra dem till att hitta sin egen väg och vara stolta över det. Men det var först när många började se mig som förebild som jag kände mig som ledare. Bekräftelse är viktigt: om vi blir upplyfta känner vi oss mer självsäkra.

10. Vilken roll spelar det för dina elever att du själv varit nyanländ?
– Det underlättar jättemycket att smälta in i hela situationen. Men generellt gäller att ju mer öppensinnade och nyfikna vi är, desto mindre fördomar kommer vi att ha och desto lättare blir det att inkludera oss i ett mångfaldssamhälle.


3 ledare jag beundrar

Min morfar CALI CIID CULUSOW – har alltid varit ledare och gjort mycket i den lilla byn där han bodde i Somalia, men han skryter inte om det.

MUHAMMED IBN ABDULLHI (profeten Muhammed) – inspirerar mig till att ledarskap börjar med att leda sig själv och behandla andra så som man själv vill bli behandlad.

MALALA YOUSAFZAI – inspirerade mig till att jag också kan göra skillnad och förändra världen. Hon får mig att aldrig ge upp.

Publicerad i nummer 1, 2022

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: