Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

10 frågor till Yannick Tregaro

”Viljan är viktigast”

– Min drivkraft är aldrig att någon ska slå världsrekord eller vinna OS-guld, utan att varje individ ska nå hundra procent av sin egen förmåga. Det säger friidrottstränaren Yannick Tregaro.

1. Hur viktiga är förebilder för att själv bli en bra ledare?

– De är jätteviktiga. Alla vuxna, och miljön som finns runtom en när man är ung, är viktiga för att få en stabil grund och en sund föreställning om livet.


2. Varför är detta viktigt för en ledare?

– Att må bra, att få trygghet och respekt,och att trivas med andra är en förutsättning för att bli en bra ledare. Man måste få kunskaper om grundläggande saker som vad rättvisa är eller hur det påverkar andra om man inte är konsekvent. Sedan kan man alltid lära sig detta den hårda vägen.


3. Du var bara 21 år när du blev tränare. Var det svårt eller lätt?

– Det blev lätt, eftersom jag kände att jaghade det som krävdes. Det viktiga var att alla ville att jag skulle bli deras tränare – och det ville de. Genom Viljo fick jag tidigt en inblick i tränarvärlden, så trots att jag var ung var jag ganska erfaren. Men visst var det pressande att höra ”nu borde vi ha en riktig tränare till Christian” (Olsson, trestegshoppare).


4. Hur hanterade du att bli ifrågasatt?

– Christian och jag hade en långsiktig plan:att bli bäst i världen. Vi trodde stenhårt på det och vårt långsiktiga tänk gav bra resultatet ganska snabbt. Det gjorde oss trygga.


5. Något tips till unga, nya ledare?

– Lyssna på de erfarna, men filtrera det duhör. Ta till dig det du tror på och låt resten passera. Men om du inte lyssnar – då är du illa ute.


6. Och mer?

– Relationer är viktiga, att man tillsammansmed dem man leder gör vad som är optimalt för just dem. Det som är fascinerande är att det inte bara finns en enda rätt väg.


7. Några fler råd?

– Erfarna ledare kan fastna i sina hjulspår.
Som ung ska man ta till vara sin nyfikenhet och våga testa nya saker.


8. Hur vågade du testa?

– Min drivkraft är aldrig att någon ska slåvärldsrekord eller vinna OS-guld, utan att varje individ ska nå hundra procent av sin egen förmåga. Tänker man utifrån det blir det lättare att se utmaningen och utvecklingen i det.


9. Hur peppar du andras dalande självförtroende?

– Genom att hitta lagom svåra uppgifter.När man känner att man klarar av något får man en positiv känsla och då går det lättare att gå vidare med något svårare.


10. Vilken typ av tränare är du?

– Det finns tränare som nästan taröver unga personers liv, men sådan vill jag inte vara. Jag vill att den aktiva ska göra jobbet själv. Min uppgift är att sporra och coacha. Det är inte jag som ska hoppa! Mitt krav är att de verkligen ska vilja – annars är det ingen idé.

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: