Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

”Viktigt att kämpa”

Hon är renskötare, har jojkat i Idol och har prisats som en av Europas viktigaste klimataktivister. Fönstret bad SARA ELVIRA KUHMUNEN berättar om hur hon ser på sin ledarskapsroll för Sveriges unga samer.

SARA ELVIRA KUHMUNEN
Ålder: 23 år.
Bor: I Jokkmokk i Norrbotten.
Familj: Föräldrar och två småbröder.
Gör: Ordförande för den samiska ungdomsföreningen Sáminourra sedan 2021. Sångare och jojkare.
Utmärkelser: Utsedd till en av de åtta viktigaste europeiska klimataktivisterna av Vogue Scandinavia år 2022. Nominerad till Kompassrosen för Ungt ledarskap 2022.

1. Vad betyder Sáminourra för unga samer?
– Sáminourra har funnits i 60 år. Det är en plattform för att påverka i våra frågor. Äga vår röst och föra fram det som är viktigt. Och i Sáminourra kan samiska ungdomar känna att de inte är i minoritet.

2. Vilka är Sáminourras viktigaste frågor?
– Vi arbetar med många frågor: kultur, musik, språk, utbildning, rasism och klimatförändringar. Men den absolut viktigaste kampen på senare tid är att den gröna omställningen inte sker på ett rättvist sätt. Det kommer att påverka vår framtid som urfolk i Sverige. Om vi förlorar marker och vatten förlorar vi våra historieböcker.

3. Vad driver dig som ledare för Sáminourra?
– Jag vill aldrig att någon ska behöva känna att andra beslutar om våra frågor över våra huvuden. Första gången jag lämnade över 70000 namnunderskrifter mot planerna på en gruva i Gállok till förre näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson.

4. Varifrån kommer ditt engagemang?
– Det finns med sedan barnsben. Jag är uppvuxen i en renskötarfamilj, lever med naturen och har sett förändringarna som kommit med klimatkrisen. Men engagemanget kom också med musiken. Vid Jokkmokks marknad arrangerar Sáminourra en öppen scen där jag jojkade. Jag insåg då att för att det kulturella ska finnas måste vi ha rättigheterna på vår sida.

5. Kan du aldrig känna uppgivenhet?
– Nej, negativa besked och uttalanden tänder en glöd inom mig att påverka. Jag vill inte låta någon annan styra över mitt liv och min röst. Men när det är tungt blir det ännu viktigare med sammanhang för att diskutera hur ska vi kunna kämpa och göra våra röster hörda.

6. Hur ingjuter du hopp i unga samer?
– Det är viktigt att känna gemenskap och att man är fler i det som händer. Därför behöver vi anordna större mötesplatser. Som ledare är det viktigt att ha rätt inställning och kunna förmedla en optimistisk känsla – tappar man hopp ska man nog kliva ned.

7. Hur är du som ledare?
– Jag är väldigt positiv och bryr mig mycket vad andra säger. Jag vill inte vara en ensam ledare – det ska vara konsensus i beslut och alla ska få höras. Det är ett samiskt sätt att leda på. Jag försöker vara inlyssnande och empatisk för det är viktigt med ett öppet klimat, särskilt inom ungdomsorganisationer.

8. Har ditt ledarskap förändrats?
– I början tänkte jag mycket på vad andra tycker om mig, men det har släppt när jag har blivit allt tryggare i min roll. Det gäller att leda med magkänsla utifrån det man själv tycker är rätt.

9. Vad är det svåraste med att leda Sáminourras arbete?
– Det är utmanande att få sin röst hörd i forum där den behövs höras, där beslut tas som påverkar våra frågor.

10. Du har varit med i Sápmi Grand Prix och i uttagningarna till Idol. Vad betyder musiken för dig?
– Jag är glad att ha musiken och kunna skriva av mig när utmaningarna är många och det blåser mörka vindar. Jojken betraktar jag som mitt första språk. Det är mitt sätt att förmedla känslor och beröra. Jag avslutar ofta mina tal med en jojk. Det stärker budskapet även för dem som inte förstår orden.


Tre ledare jag beundrar

• Elsa Laula Renberg – samlade till första samiska landsmötet år 1917. En samisk ledare som lyckades organisera samer.

• Nils-Aslak Walkeapää – han var först med att jojka på en scen. Har fått jojken komma till liv på ett nytt sätt och bli accepterad, inte längre skambelagd.

• Aili Keskitalo – president för Sametinget i Norge i tre perioder, sammanlagt nio år. Hon är verkligen min politiska förebild. Jag beundrar hennes mod att leda samiska frågor nationellt i Norge och även internationellt.

Publicerad i nummer 4, 2023

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: