Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

10 frågor om att leda

Självinsikt

– så får succétränaren spelarna att överträffa sig själva

Graham Potter är succétränaren som ledde Östersunds fotbollsklubb till allsvenskan och långt i Europa League. Framgångsreceptet? En rejäl dos psykologi plus sång, dans och rapmusik.

GRAHAM POTTER
Ålder:
50 år.
Bor: I Östersund.
Yrke: Tränare för Östersunds FK.
Familj: Fru och tre barn.
Bakgrund: Engelsk fotbollsspelare i bl a Southampton och West Bromwich. Sedan 2011 tränare för Östersunds FK. Blev Årets ledare på idrottsgalan. Aktuell i dokumentären Östersunds sjungande fotbollsspelare på SVT Play till den 1 maj.


1. Om du måste välja en sak i din ledarfilosofi som är viktigast – vad väljer du då?

– Oj … Då väljer jag självinsikt. Om du ska leda andra människor måste du först förstå dig själv. Du måste vara medveten om vad som triggar dig och ditt humör, och du måste ha strategier för hur du handskas med till exempel stress och ansvar.


2. Ditt ledarskap är baserat på ett helhetstänk. Vad finns i helheten?

– Man ska leda genom att fokusera på det tekniska samtidigt som du måste inse att du har ansvar för människor. De är mänskliga – därför måste du väga in psykologiska aspekter. Helheten består av kunskap, förmågor, attityder, att få andra att känna tillhörighet och hjälpa dem att förbättra sig själva och utvecklas.


3. Identitet är ett nyckelord för Östersunds FK. Varför?

– De mest framgångsrika organisationerna har en stark identitet. Vi startade från scratch. Att få en stark identitet handlar om att hitta det som folk vill stötta och tillhöra. Det handlar att tillåta utveckling, men också om rekrytering – att bli attraktiv som klubb. Att skapa en identitet är också viktigt för ungdomar. Hur uppfattar de oss? Vi vill inspirera nästa generation. Då måste man skapa något som är attraktivt.


4. Fanns det ingen identitet innan du kom till Östersunds FK?

– Det fanns, men den var inte särskilt positiv. Det fanns en klander- och rädslokultur och vi behövde en snabb förändring.


5. Vad händer när en positiv identitet finns på plats?

– Den gör att människor känner sig tryggare, resultatet förbättras och du ser hur människor växer och överträffar sig själva.


6. Hur har du förändrat laget?

– Genom att inte fokusera på att vinna, utan på prestationen. Prestationen är ett resultat inte bara av det du gör, utan också ett resultat av attityder och potential. Jag ville införa en lärande organisation där vi använder misstag och motgångar till att bli bättre. Genom att göra sig av med klander och rädsla kan man börja jobba mot att förbättra. Alla ska känna ”jag gjorde mitt bästa”. Det är klart att alla är där för att vinna. Men det är fotboll! Du kan inte alltid vinna. Så låt oss använda misstag till att bli bättre. I stället för att tänka ”vinn, vinn, vinn” kan man fokusera på vad man behöver göra för att vinna.


7. Vad händer i en grupp som fokuserar på prestation i stället för vinst?

– Då tar alla ett ansvar för vad de gör och presterar. Ingen raketforskning! Du behöver inte uppfinna hjulet eller klyva en atom. Det svåra är att praktisera det.


8. Du har jobbat på att få spelarna ut ur sin trygghetszon. Varför?

– För att få dem att lyfta sig själva, att förbättra sig. Då måste man våga göra misstag och lära av dem, misslyckas och ta sig tillbaka.


9. Du gjorde det genom att låta spelarna göra otippade saker som att sjunga, dansa och rappa. Hur reagerade de?

– Det blev en del höjda ögonbryn och var inte det mest uppskattade till en början, men i slutänden hade de haft kul. De lärde känna varandra utanför fotbollen och det var bra för lagandan. Det blev en process där de misslyckades och tog sig tillbaka.


10. Och tanken är att ta med sig den processen till fotbollsplanen.

– Exakt!


Tre ledare jag beundrar

MAURICIO POCHETTINO – tränare för fotbollslaget Tottenham Hotspur. Jag gillar hans sätt att leda, särskilt hans mellanmänskliga förmågor.

PEP GUARDIOLA – före detta tränare för FC Barcelona, numera tränare för Manchester City. Han är en av de bästa coacherna någonsin, och tekniskt skicklig.

RACHEL POTTER – min fru. Hon leder familjen och tar hand om mig och våra tre barn – en son på åtta år och tvillingarna som är två och ett halvt.

Publicerad i nummer 2, 2018

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: